ANAHTAR TESLİM TUTANAĞI VE ÖRNEĞİ
- Revşan Çiftçi
- 25 Nis
- 3 dakikada okunur
ANAHTAR TESLİM TUTANAĞI NEDİR?
Kiracının, kiraya verene ait taşınır veya taşınmaz bir malın kira sözleşmesi sonunda teslim etmesi halinde anahtar teslim tutanağı düzenlenir. Anahtar teslim tutanağı, kiracının kiraya konu malı usulüne uygun olarak boşalttığı ve anahtarı kiraya verene teslim ettiğini düzenleyen tutanaktır.
Kira sözleşmesinin hukuki yolla veya tarafların anlaşması ile sona ermesi üzerine kiralananın boşaltılması ile kiracının sorumluluğu bitmemektedir. Kiracı, kiralananı boşalttıktan sonra kiralanana ait anahtarı kiraya verene teslim etmekle yükümlüdür. İleride doğması muhtemel uyuşmazlıkların önlenmesi ve tarafların korunması için anahtarın teslimi ile bunun tutanak altına alınması gerekmektedir.
Yargıtay kararlarınca da taraflar arasında uyuşmazlık olması halinde anahtar teslim edilmedikçe kiralananın, kiracının kullanımında olduğu kabul edilir. Kiraya verenin anahtarı teslim almak istememesi durumunda ise Sulh Hukuk Mahkemesine tevdii mahallinin tayini için başvuruda bulunulur. Mahkeme tarafından belirlenen tevdii mahalline anahtarın teslimi ile kiracının sorumluluğu sona erer.

ANAHTAR TESLİM TUTANAĞI ZORUNLU MUDUR?
Kiracı ile kiraya veren arasında anlaşmalı bir şekilde kiraya konu malın teslim edilmesi durumunda anahtar teslim tutanağının düzenlenmesi zorunlu değildir. Ancak ülkemizde son dönemde yaşanılan kira uyuşmazlıkları nedeniyle kiracı-kiraya veren ilişkisi zorlu bir nitelik taşımaya başladığından kiracının kendisini koruması bakımından anahtar teslim tutanağının düzenlenmesi oldukça önem arz etmektedir. Anahtar teslim tutanağıyla kiracı, kiraya konu malın herhangi bir zarara uğramadan teslime uygun bir şekilde verildiğini ispatlamaktadır.
Anahtar teslim tutanağının düzenlenmesi kiracı bakımından oldukça önemlidir. Zira kiracı ile kiraya veren arasında doğması muhtemel olan uyuşmazlıkların önlenmesi bakımından anahtar teslim tutanağı kiracı için garantör niteliğindedir. Anahtar teslim tutanağı ile birlikte kiracı, taşınır veya taşınmaz malın eksiksiz bir biçimde kiraya verene teslim ettiğini kanıtlamaktadır.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir: KİRA TESPİT DAVASI |
ANAHTAR TESLİM TUTANAĞI NASIL DÜZENLENMELİDİR?
Taşınır veya taşınmaz malın boşaltılarak kiraya verene teslim edilmesi üzerine anahtar tesliminin yapıldığı yazılı bir şekilde belgelenmelidir. Anahtar teslim tutanağında bulunması gereken bilgiler;
Kiraya veren ve kiracının adı soy adı
Tutanağın düzenlendiği tarih ve saat
Kiralanan taşınmaz ise taşınmaza ait bilgiler (Ada no, parsol no vb.)
Kiralanan taşınır ise taşınırın ayırt edici bilgileri (Plaka no, şase bilgileri vb.)
Teslime uygun beyan
Tarafların imzası
Taraflar kira sözleşmesinden doğan tüm borçlarını yerine getirmelidir. Anahtar teslim tutanağının düzenlenmesi ile birlikte kiracı ve kiraya veren arasında hiçbir borç ilişkisinin kalmadığı tutanak altına alınır.
ANAHTAR TESLİM TUTANAĞI ÖRNEĞİ
Tarafların ileri tarihlerde uyuşmazlık yaşamaması için aşağıda bir örneğini sunmuş olduğumuz anahtar teslim tutanağına benzer nitelikte bir tutanağın düzenlenmesi gerekir. Temel olarak örneğimizde belirtmiş olduğumuz bilgiler bir anahtar teslim tutanağında bulunması gereken özelliklerdir. Ancak taraflar aralarındaki farklı nitelik taşıyan durumlara ait bilgilerin tutanağa eklemesinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.
ANAHTAR TESLİM TUTANAĞI
Kiraya Veren :
Kiracı :
Adres : (Kiralananın adres bilgileri)
Kiralanan :
Teslim durumu : (Burada kiralananın eşyalı-eşyasız bir şekilde teslim edildiği belirtilmelidir)
Yukarıda bilgileri yer alan taşınmaz ../../.. tarihinde kiracı tarafından boşaltılmış ve işbu tutanağın tazim tarihinde anahtarları teslim edilerek iade edilmiştir. Kira sözleşmesinde yer alan demirbaş eşyaların tümü taşınmaz içerisinde olup hiçbir zarar görmemiş, kiraya veren de taraflar arasındaki anlaşma uyarınca kiracıya (…-TL) depozito bedelini iade etmiştir.(Kiraya konu malın eşyalı olmaması halinde önceki cümleye yer verilmesine gerek yoktur.) Taraflar ilgili hususlarda anlaştıklarını, birbirlerinden hiçbir hak ve alacak talebinde bulunmayacaklarını kabul, beyan ve taahhüt etmişlerdir. (Tarih: ../../.. Saat: ..:..)
Kiraya Veren Ad-Soy ad Kiracı Ad- Soy ad İmza İmza
Detaylı bilgi almak ve danışmanlık hizmetleri için iletişim bölümündeki bilgilerden Kocaeli avukatlık büromuz Av. Revşan Çiftçi Hukuk Bürosu’na ulaşabilirsiniz.
Комментарии