MİRAS PAYLAŞIM (TAKSİM) SÖZLEŞMESİ
- Revşan Çiftçi
- 11 Tem 2024
- 3 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 21 Haz
MİRAS NEDİR?
Anayasa Mahkemesi tarafından yapılan tanımlamaya göre miras; kişinin öldükten sonra geriye bıraktığı taşınır ve taşınmaz mallarının, hak ve alacaklarının, borç ve yükümlülüklerinin tamamının oluşturduğu mal varlığını ifade eder. Mirasın bir diğer anlamı terekedir.
Kendisine miras kalan, mirasçılar terekede bulunan aktif malların paylaşımı noktasında problem yaşayabilmektedir. Zira miras, murisin ölümü halinde doğrudan mirasçılara geçmesine rağmen birden fazla mirasçının bulunması halinde mirastan yararlanmak için birtakım hukuki prosedürlere ihtiyaç duyulmaktadır. Mirasçılar aralarında miras paylaşım (taksim) sözleşmesi yaparak terekeyi paylaşabilecekleri gibi İzale-i Şuyu (ortaklığın giderilmesi) davası açarak miras kalan malları mahkeme aracılığıyla payları oranında aralarında paylaştırılmasını sağlayabilir. Makalemizde mirasçılar arasında düzenlenen miras paylaşım (taksim) sözleşmesi tüm detaylarıyla ele alınacaktır.
Bu makalemiz de ilginizi çekebilir: TEREKENİN TESPİTİ DAVASI |
MİRAS PAYLAŞIM (TAKSİM) SÖZLEŞMESİ
Murisin ölümü ile birlikte mirasçıların mirası reddetmemesi halinde, terekede var olan aktif mallardan murisin pasifleri çıkartılarak kalan mallar miras paylaşım (taksim) sözleşmesi ile mirasçılar arasında paylaştırılacaktır.
Mirasın paylaşımı noktasında en yararcı çözüm yolu miras paylaşım (taksim) sözleşmesidir. Mirasçılar miras paylaşım (taksim) sözleşmesi yaparak terekede bulunan malların aralarında anlaşmış oldukları hususlara göre kolay bir şekilde paylaşılmasını sağlayacaktır.
Miras paylaşım (taksim) sözleşmesinin en önemli ayrıcalığı ise tarafların miras kalan malları kanunda yer alan sınırlar çerçevesinde diledikleri gibi paylaşabilmeleridir. Mirasçılar miras paylaşım (taksim) sözleşmesiyle birlikte kanunen korunan miras pay oranlarına bağlı kalmadan mirası paylaşabilecektir.

MİRAS PAYLAŞIM (TAKSİM) SÖZLEŞMESİ KOŞULLARI
Türk Medeni Kanunun 676. maddesinde;
“Mirasçılar arasında payların oluşturulması ve fiilen alınması veya aralarında yapacakları paylaşma sözleşmesi mirasçıları bağlar.
Paylaşma sözleşmesiyle mirasçılar, tereke mallarının tamamı veya bir kısmı üzerindeki elbirliği mülkiyetinin miras payları oranında paylı mülkiyete dönüştürülmesini de kabul edebilirler.
Paylaşma sözleşmesinin geçerliliği yazılı şekilde yapılmasına bağlıdır.” miras sözleşmesine ait hukuki düzenlemeye yer verilmiştir.
Kanunda yer alan düzenlemeye göre miras paylaşım (taksim) sözleşmesinin şartları;
Mirasçıların tümü miras paylaşım (taksim) sözleşmesine katılım sağlamalı ve her birinin imzasının eksiksiz olması gerekir. Mirasçılardan birinin dahi miras paylaşım (taksim) sözleşmesine karşı itirazı bulunuyorsa sözleşme koşulları sağlanamadığından uyuşmazlık ancak mahkeme aracılığıyla çözümlenecektir.
Miras paylaşım (taksim) sözleşmesi yazılı bir şekilde yapılması zorunludur. Miras paylaşım (taksim) sözleşmesinin yazılı olması sözleşmenin şekli geçerlilik kuralıdır.
Terekede bulunan mallar taşınır mal olması halinde miras paylaşım (taksim) sözleşmesiyle birlikte devir ve teslim yapılması yeterli iken; malların taşınmaz olması halinde tapu müdürlüğünde devir işleminin yapılması gerekir.
MİRAS PAYLAŞIM (TAKSİM) SÖZLEŞMESİ NASIL YAPILIR?
Miras paylaşım (taksim) sözleşmesinin yapılması mirasçıların oldukça hassas davranmalarını gerektirmektedir. Çoğunlukla mirasçıların kendi aralarında anlaşıp miras paylaşım (taksim) sözleşmesi yaparak kolay bir şekilde miras paylaşımı gerçekleşemediğinden böyle bir ihtimalin varlığı halinde tarafların oldukça uyumlu ve sabırlı olmaları gerekmektedir. Kocaeli avukatı olarak bu aşamada tarafların hak ve sorumluluklarının bilincinde olabilmesi bakımından bir miras avukatı ile çalışmasını tavsiye ederiz.
Mirasçıların tereke mallarının paylaşımı üzerinde ortak bir paydada buluşması halinde anlaşılan hususlara uygun yazılı bir miras paylaşım (taksim) sözleşmesinin düzenlenmesi gerekmektedir. Miras paylaşım (taksim) sözleşmesinin noterde düzenlenmesi zorunlu değildir. Ancak ilerleyen süreçlerde sözleşme konusunda muhtelif anlaşmazlıkların yaşanması halinde ispat yükünün kolayca yerine getirilebilmesi için miras paylaşım (taksim) sözleşmesinin noterde yapılması gerekmektedir.
Miras paylaşım (taksim) sözleşmesi hükümlerine göre mirasçılar tereke konusu malların devrini gerçekleştirebilirler. Taraflar sözleşmede yer alan paylaşım esaslarına göre malların devrini yapmalıdır.
GÖREVLİ VE YETKİLİ MAHKEME
Mirasçılar arasında yapılan miras paylaşım (taksim) sözleşmesine uygun davranılmadığına ilişkin hak iddia eden taraflar ve sözleşmenin uygulanması amacıyla mirasçılar tarafından tapu iptal ve tescil davası açılabilir. Miras paylaşım (taksim) sözleşmesine ilişkin açılan davalarda yetkili mahkeme murisin son yerleşim yeri mahkemeleridir. Davada görevli mahkeme ise sulh hukuk mahkemesidir.
Detaylı bilgi almak ve danışmanlık hizmetleri için iletişim bölümündeki bilgilerden Kocaeli avukatlık büromuz Av. Revşan Çiftçi Hukuk Bürosu’na ulaşabilirsiniz.
Comments